[...]Έχεις ποτέ βιώσει, κάνει, σκεφτεί κάτι έξω από το Τώρα; Πιστεύεις ότι θα το καταφέρεις ποτέ; Είναι δυνατόν να συμβεί ή να υπάρξει κάτι έξω από το Τώρα; Η απάντηση είναι προφανής, έτσι δεν είναι;
Τίποτε δε συνεβη ποτέ στο παρελθόν, συνέβη στο Τώρα.
Τίποτε δε θα συμβεί στο μέλλον, θα συμβεί στο Τώρα.
Αυτό που σκέφτεσαι σαν παρελθόν είναι ένα αχνάρι μνήμης ενός προηγούμενου Τώρα, που είναι αποθηκευμένο στο νου. Όταν θυμάσαι το παρελθόν, ενεργοποιείς ξανά το Τώρα. Όταν σκέφτεσαι το μέλλον, το κάνεις τώρα. Το παρελθόν και το μέλλον προφανώς δεν έχουν δική τους πραγματικότητα. Όπως ακριβώς το φεγγάρι δεν έχει δικό του φως, αλλά απλώς αντανακλά το φως του ήλιου, έτσι και το παρελθόν και το μέλλον είναι μόνο χλωμές αντακλάσεις του φωτός, της δύναμης και της πραγματικότητας του αιώνιου παρόντος. Η πραγματικότητά τους είναι "δανεισμένη" από το Τώρα.
Η ουσία αυτού που λέω τώρα εδώ δεν μπορεί να γίνει κατανοητή από το νου. Τη στιγμή που τη συλλαμβάνεις, μετακινείς τη συνειδητότητά σου από το νου στην Υπαρξη, από το χρόνο στην παρουσία. Ξαφνικά, όλα γίνονται ολοζώντανα, ακτινοβολούν ενέργεια, εκπέμπουν Ύπαρξη.
[...]Όλη η ουσία του Ζεν συνίσταται στο να βαδίζεις πάνω στην κόψη του ξυραφιού του Τώρα -να είσαι τόσο ολοκληρωτικά, τόσο απόλυτα παρών, ώστε κανένα πρόβλημα, κανένας πόνος, τίποτε από όσα δεν είναι αυτό που είσαι στην ουσία σου, να μην μπορεί να επιβιώσει μέσα σου. Στο Τώρα, στην απουσία του χρόνου, όλα σου τα προβλήματα διαλύονται. Ο πόνος χρειάζεται χρόνο, δεν μπορεί να επιβιώσει στο Τώρα.
Ο μεγάλος δάσκαλος του Ζεν, ο Ριντσάι, για να απομακρύνει την προσοχή των μαθητών του από το χρόνο, σήκωνε συχνά το δάχτυλό του και ρωτούσε αργά: "Τι λείπει αυτή τη στιγμή;" Μια δυναμική ερώτηση που δεν απαιτεί απάντηση στο επίπεδο του νου. Έχει απλώς σκοπό να τραβήξει την προσοχή σου βαθιά μέσα στο Τώρα. Μια παρόμοια ερώτηση στην παράδοση του Ζεν είναι αυτή: "Αν όχι τώρα, πότε;"
Το Τώρα είναι επίσης κεντρική ιδέα στη διδασκαλία των Σούφι, το μυστικιστικό κλάδο του ισλαμισμού. Οι Σούφι έχουν ένα ρητο: "Ο Σούφι είναι ο γιος του παρόντος χρόνου". Και ο Ρουμί, ο μεγαλύτερος ποιητής και δάσκαλος του σουφισμού, γράφει: "Το παρελθόν και το παρόν καλύπτουν μ'ένα πέπλο το Θεό από τα μάτια μας. Κάψτε τα και τα δυο με φωτιά."
Απόσπασμα από το βιβλίο του Eckhart Tolle, Η δύναμη του Τώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου